Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij jongeren met IBD
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij jongeren met IBD

Psychosociale zorg bij jongeren met IBD

Wat zijn de gevolgen voor je dagelijks leven?

De ziekte van Crohn/colitis ulcerosa verandert je leven

Als je de ziekte van Crohn of colitis hebt, heb je misschien minder zin om dingen te doen. Je wilt wel, maar het gaat even niet. Dit ligt niet aan jou. Je leven is namelijk veranderd. Je kan bijvoorbeeld minder naar school. Of een tijdje helemaal niet meer. Omdat je vaak moe bent of naar het ziekenhuis moet. Misschien sport je, en kan dat nu niet meer vanwege je ziekte. En zie je daarom je vrienden minder. Geen wonder dat je dan boos wordt. Of verdrietig.

Wat kan je wel?

every day is a fresh startWat eerst gewoon was, is dat nu niet meer. Je moet opeens je leven aanpassen.

Dan voel je je misschien weleens alleen of buitengesloten. Net als andere jongeren ben je daar eerst verdrietig en boos over. Of je bent jaloers op anderen die wel veel meer energie hebben. Pas als die gevoelens minder worden, lukt het je om te bedenken wat je (nog) wél kunt. Als je het prettig  vindt, kun je ook hulp krijgen om dit te ontdekken. Of wat je nog meer leuk vindt om te doen. Misschien vind je wel een nieuwe hobby of sport waar je anders nooit aan gedacht had.

De mensen in je omgeving

IBD heeft ook invloed op de mensen in je omgeving. Ook zij moeten wennen aan de nieuwe situatie, en manieren vinden om daarmee om te gaan. Je ouders en jij maken het meest van je ziekte mee en  daardoor moet je veel samen bedenken en overleggen. Misschien merk je dat je ouders zich soms zorgen maken of ongerust zijn. Ook broers en zussen moeten zich aanpassen. Soms gedragen zij zich daardoor anders. Het kan gebeuren dat zij (terwijl ze dat niet willen) jaloers zijn op alle aandacht die jij krijgt vanwege je ziekte. Of misschien gaan ze juist heel veel rekening met je houden. En dat vind jij misschien weer vervelend, omdat je liever wil dat ze je net zo behandelen als vroeger, voordat je ziek werd.

Vriendschappen

Vrienden en vriendinnen moeten ook wennen aan de nieuwe situatie. Je hebt misschien minder tijd en aandacht voor hen, vanwege je IBD.  Soms begrijpen vrienden niet wat jou overkomt. Misschien heb je veel pijn of ben je veel moe, maar dat zien ze niet aan je. En sommige klachten zijn op het ene moment erger dan op het andere. Het is niet van te voren te voorspellen hoe je je voelt. Soms moet je daarom op het laatste moment een afspraak met je vrienden afzeggen. Dat begrijpt niet iedereen. Vriendschappen kunnen ook veranderen doordat jij je anders voelt of gedraagt vanwege je ziekte. Je kunt je onzeker voelen. Of boos. Bijvoorbeeld omdat je andere keuzes moet maken dan vroeger. Je kunt misschien niet altijd meer dezelfde dingen doen die je met je vrienden deed. Of je voelt je schuldig dat je je vrienden niet genoeg aandacht kunt geven.

Soms veranderen vriendschappen door je ziekte, en dat kan pijnlijk zijn. Maar het gebeurt ook dat jongeren die je nog niet goed kende, je juist wél begrijpen.
Bijvoorbeeld kinderen met dezelfde ziekte als jij. Dan kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan.

microphone 7502540 640  Luister ook naar de podcast over het onderwerp Vriendschappen en relaties en IBD.

Mandy, Orphan en Isabel praten in deze podcast over vriendschappen en daten. Zijn ze vrienden kwijtgeraakt als gevolg van hun ziekte, gaan ze vaak uit en vertellen ze op hun eerste date gelijk dat ze de ziekte van Crohn of colitis ulceroa hebben?

Toekomst

Een ziekte kan ook invloed hebben op je gedachten over of je plannen voor de toekomst.

Misschien vraag je je weleens af hoe het allemaal zal gaan met je ziekte of maak je je daar zorgen over. “Wat staat me nog te wachten?” “Kan ik de opleiding wel doen die ik zo graag wil volgen?”

Deze vragen en zorgen zijn heel normaal en komen veel voor. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan over of je meer last gaat krijgen van je ziekte en dingen als een opleiding, relaties en werk. Het kan het zijn dat je ziekte ervoor zorgt dat je minder vertrouwen hebt in je eigen lichaam.
Dat maakt je misschien ook onzeker over je toekomst. “Kan ik straks wel fulltime werken?” Het kan helpen om je vooral te richten op wat je nu allemaal wél kunt. En probeer daar juist van te genieten. Of je maakt nu al een keuze voor de toekomst, bijvoorbeeld een bepaalde opleiding die goed is vol te houden in combinatie met je ziekte.

microphone 7502540 640    Luister ook naar de podcast over het onderwerp jouw toekomst met IBD.

Isabel, Wendy en Naomi praten in deze podcast over hun toekomst me IBD. Wat zijn hun verwachtingen. Hoe denken ze over fulltime werken, het krijgen van kinderen en wat als ze onverhoopt een stoma zouden krijgen.

Ik heb bewust gekozen voor de PABO, waarvan ik weet dat ik een baan krijg waarbij ik makkelijk naar de wc kan.

Je lichaam

Soms word je van het ene op het andere moment ziek en zomaar ineens laat je lichaam je in de steek. Daardoor voelt het misschien alsof je je eigen lichaam niet meer kunt vertrouwen. Ook gebeurt het wel eens dat medicijnen, zoals prednison, ervoor zorgen dat je tijdelijk een ander uiterlijk krijgt. Je gevoel over je eigen lichaam kan hierdoor veranderen. Anderen maken daar misschien vervelende opmerkingen over en daardoor voel jij misschien je vervelend.