Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Rotgevoelens door de dialyse
Dit is een algemene afbeelding voor: Rotgevoelens door de dialyse

Rotgevoelens door de dialyse

Je bent vast wel eens niet blij door de dialyse. Of verdrietig, of boos. Wat zijn dat voor gevoelens, en wat kun je eraan doen?

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Soms lukt het je zelf

Veel kinderen lukt het na een tijdje om de dialyse een plekje in hun leven te geven. Ze vinden een nieuwe manier om met hun gevoelens en omgeving om te gaan. De hulp en informatie die ze van hun dokter of (kinder)verpleegkundige krijgen is voor hen dan genoeg. Ze kunnen ook steun vinden bij andere kinderen die dialyseren.
Je leest verderop bij 'Wat kun je zelf doen' een paar dingen waarmee je zelf kunt zorgen dat je je beter gaat voelen.

Soms niet

Maar soms lukt het niet om een manier te vinden om ondanks de dialyse toch ook gelukkig te zijn. Dan blijf je boos of verdrietig, of heel erg moe. Of jaloers, eenzaam, of gespannen.
Misschien denk je: “Ik doe af en toe gewoon alsof ik niet ziek ben”, om je even ‘normaal‘ te kunnen voelen. Dan eet of drink je gewoon waar je zin in hebt. Of je slaat je medicijnen een keer over. Maar als je dat vaak doet, zorg je niet goed voor jezelf. Je kunt er juist zieker van worden. Net doen of je niet ziek bent, is dus niet zo’n goed idee.

Kun je niet goed wennen aan het ziek zijn, en blijf je bang, boos, verdrietig of onzeker?
Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Wist je dat je met je dokter in het dialysecentrum of ziekenhuis over je gevoelens kunt praten? Of met de medisch maatschappelijk werker. Of de verpleegkundige. Zij kunnen jou helpen om je wat gelukkiger te voelen. Of ze kunnen samen met jou bepalen wie jou verder kan helpen. Dat kan een familielid of kennis zijn, een leraar op school, of een andere zorgverlener. Heb je meer hulp nodig?

Als je klachten lang duren, of als je heel verdrietig en somber bent, heb je waarschijnlijk meer hulp nodig. Bijvoorbeeld wanneer je door je klachten niet meer naar school wilt. De dokter wil dan graag weten wat er aan de hand is. Soms vraagt hij of zij je om een vragenlijst in te vullen. Zo'n vragenlijst helpt om je klachten te bespreken en te kijken welk soort hulp je nodig hebt. Na het onderzoek bepaal je met je dokter welke hulp voor jou het beste is. Het helpt als je van tevoren nadenkt en vertelt over wat je nodig hebt en wat je wil. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de 3 goede vragen gebruiken.

3 goede vragen voor kinderen

Verschillende soorten zorgverleners

Als dan duidelijk is dat je extra hulp of begeleiding nodig hebt, dan zijn er verschillende soorten zorgverleners waar je terecht kunt. Dit kunnen je eigen zorgverleners zijn, zoals je medisch maatschappelijk werker. Maar soms is er een ander soort zorg nodig. Jouw eigen zorgverleners kunnen je dan helpen deze te vinden. Je kunt ook de Keuzehulp gebruiken.
Bij 'Welke zorgverleners kunnen je helpen?' vind je informatie over soorten zorgverleners die vaker worden ingeschakeld bij psychosociale klachten door de dialyse.