Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten na een opname van uw dierbare op de intensive care
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten na een opname van uw dierbare op de intensive care

Informatie voor naasten na een opname van uw dierbare op de intensive care

Als gevolg van de ernstige ziekte en intensive care opname van uw dierbare kunnen psychische klachten ontstaan bij u als naaste. Dit wordt het Post Intensive Care Syndroom - Family (PICS-F) genoemd.

Hoe weet u of u hulp nodig heeft?

Als naaste van iemand die ziek is, moet u vaak veel dingen tegelijk doen. Zorg bieden en bijvoorbeeld het huishouden draaiende houden, gewoon blijven werken en/of vrienden bezoeken. U kunt het gevoel hebben dat u altijd de sterkste moet zijn. Hoe u en uw partner de periode op de IC beleven kan heel verschillend zijn. Hoe zorgt u dan voor uzelf? Hoe blijft u lichamelijk en geestelijk gezond? Geeft u uw emoties de ruimte? En lukt het u om uw grenzen te bepalen en te stellen?

Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag.
De meeste mensen lukt het na een tijdje de ziekte van hun naaste een plek in hun leven te geven. Veel emoties verdwijnen vanzelf of worden minder heftig na een aantal weken of maanden. Sommigen vinden een evenwicht en een nieuwe manier om te gaan met de zorg, hun gevoelens en hun omgeving. Zij passen hun leven aan, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op waar zij vóór de ziekte of beperking van hun naaste plezier aan beleefden. Zo lukt het hen de nieuwe situatie te aanvaarden. De hulp en informatie die ze van hun arts of verpleegkundige en hun omgeving krijgen is voor hen voldoende.

Maar soms blijven mensen boos of verdrietig, angstig of heel erg moe. Of ze voelen zich eenzaam, of gespannen.

Als u deze of andere problemen of last ervaart in uw dagelijks leven, of uw naasten maken zich zorgen om u, dan is het goed om hulp te vragen. U heeft dan misschien ondersteuning nodig van een deskundige.
Het gevolg van psychosociale problemen kan namelijk zijn dat u zich ook lichamelijk minder goed voelt. Of dat u minder goed voor zichzelf zorgt. Daarom nemen zorgverleners psychosociale problemen serieus.
Misschien vindt u het lastig om hulp te vragen maar u kunt er van uit gaan dat u bij uw arts terecht kunt met uw klachten. Waarschijnlijk zal hij of zij u vragen stellen als: ‘Heeft u last van somberheid?’ of ‘Voelt u zicht gestrest?’ Zo kan hij of zij beoordelen hoe het met u gaat en inschatten welke hulp u nodig heeft.

Misschien vindt u het lastig om hulp te vragen of zijn er andere redenen waardoor u niet de hulp ontvangt die ondersteunend voor u kan zijn. Het is van belang om te weten dat een ernstige ziekte en IC opname van uw dierbare heel ingrijpend kan zijn voor de naasten. Extra ondersteuning is dan ook heel normaal. Het kan u helpen om hetgeen u meegemaakt heeft en nog steeds ervaart te begrijpen en te verwerken. U kunt ervan uit gaan dat u bij uw arts terecht kunt met uw klachten. Waarschijnlijk zal hij of zij u vragen stellen als: ‘Heeft u last van somberheid?’ of ‘Voelt u zicht gestrest?’ Zo kan hij of zij beoordelen hoe het met u gaat en inschatten welke hulp u nodig heeft.

Wat van belang is om te weten dat informatie over PICS-F nog weinig bekend is bij zorgprofessionals buiten ziekenhuizen. U kunt daarom informatie over PICS-F het beste zelf meenemen bij afspraken. Op de website van IC Connect en FCIC vindt u allerlei relevante informatie over PICS-F.

Er zijn ook websites die u kunnen helpen om inzicht te krijgen in uw gezondheid. De uitkomsten kunt u met uw huisarts bespreken. Kijk bijvooorbeeld op  Mijnkwaliteitvanleven.nlMijnpositievegezondheid.nl of waterdoedoet.info Lees meer bij de vraag ‘Wilt u meer weten?’