Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Mijn naaste heeft een oogaandoening
Dit is een algemene afbeelding voor: Mijn naaste heeft een oogaandoening

Mijn naaste heeft een oogaandoening

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

    Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Als naaste van iemand die te maken heeft met minder zicht, moet je soms veel dingen tegelijk doen. Zorg bieden en bijvoorbeeld het huishouden draaiende houden, gewoon blijven werken en/of vrienden bezoeken. Je kunt het gevoel hebben dat je altijd de sterkste moet zijn. Je doet dit iedere dag. Want je laat je naaste niet in de steek. Maar hoe zorg je voor jezelf? Hoe blijf je lichamelijk en geestelijk gezond? Geef je je emoties de ruimte? En lukt het je om je grenzen te bepalen en te stellen?

Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag. De meeste mensen lukt het na een tijdje de ziekte van hun naaste een plek in hun leven te geven. Veel negatieve emoties verdwijnen vanzelf of worden minder heftig. Veel mensen vinden een evenwicht. Ze passen hun leven aan, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op waar ze vóór de ziekte of beperking van hun naaste plezier aan beleefden. Zo lukt het hen de nieuwe situatie te aanvaarden. De hulp en informatie die ze van een arts en de omgeving krijgen is voor hen voldoende. Maar soms blijven partners boos, verdrietig of moe.

Als je problemen ervaart in je dagelijks leven, of je naasten maken zich zorgen om je, dan is het goed om hulp te vragen. Je hebt dan misschien ondersteuning nodig van een deskundige.

“Sinds mijn partner niets meer ziet, vind ik vind het eng om dingen zoals koken aan haar over te laten. Ik merk dat ik haar weinig ruimte geef om zaken op een nieuwe manier te leren.”

“Mijn vriendin blijft maar zoeken naar nieuwe brillen en andere verlichting. Ik ben het zat dat zij niet gewoon accepteert dat zijn ogen achteruit gaan.”

“Mijn man vindt me soms hard en denkt dat ik hem niet begrijp als ik hem dingen laat doen waarvan hij in eerste instantie denkt ze niet te kunnen. Terwijl ik denk: oefening baart kunst.”

Het gevolg van psychosociale problemen kan namelijk zijn dat je je ook lichamelijk minder goed voelt of dat je minder goed voor jezelf zorgt. Daarom is het belangrijk om deze psychosociale problemen serieus te nemen.

Misschien vind je het lastig om hulp te vragen, maar je kunt er vanuit gaan dat je bij je (huis)arts terecht kunt met je klachten. Waarschijnlijk zal hij of zij na het stellen van enkele vragen beoordelen hoe het met je gaat en inschatten welke hulp je nodig hebt.

Op de website Watertoedoet.info kun je meer inzicht krijgen in je gezondheid. Meer informatie over dit onderwerp vind je in dit document onder het kopje ‘Wil je meer weten?