Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Mijn naaste heeft een oogaandoening
Dit is een algemene afbeelding voor: Mijn naaste heeft een oogaandoening

Mijn naaste heeft een oogaandoening

Wil je meer weten?

Wil je meer weten?

Informatie voor naasten

Het praatpakket 'Samen leven met ziekte. een praatpakket voor partners' van Muzus.nl helpt jou en je partner om te praten over hoe de ziekte jouw leven én jouw relatie beïnvloedt. Binnen acht thema’s verken je jullie ervaringen. Dit praatpakket bestaat uit opdrachten die ieder voor zich invult en een kaartenset om daarna samen ervaringen op een rijtje te zetten.

Iedereen die belangeloos voor een naaste zorgt, kan bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Daarnaast ondersteunen en adviseren zij professionals en gemeenten in hun samenwerking met mantelzorgers. 

Meer informatie over oogproblemen

Oogvereniging

De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Je kunt er terecht voor informatie en het uitwisselen van ervaringen. De Oogvereniging komt op voor jouw belangen waar het gaat om goede oogzorg en het meedoen in de samenleving. Bij de Ooglijn kun je terecht met al je vragen of als je gewoon even wilt praten over je oogprobleem.

Vereniging OOG in OOG

De vereniging OOG in OOG komt op voor het welzijn en de belangen van mensen met een oogprothese, mensen die met één oog kijken, mensen met anoftalmie (zonder ogen geboren) of microftalmie (met een te klein oog geboren) en mensen met retinoblastoom (netvlieskanker, meestal bij kinderen jonger dan vijf jaar). De vereniging geeft voorlichting door driemaal per jaar een nieuwsmagazine en ongeveer tienmaal per jaar een online nieuwsbrief uit te geven, door het geven van lezingen op fysieke bijeenkomsten over allerlei onderwerpen, zoals ontwikkelingen op medisch wetenschappelijk en psychosociaal gebied. OOG in OOG organiseert ook lotgenotencontact op enkele fysieke bijeenkomsten (voor alle leden, voor families met kinderen en een wandeling voor leden) en op ongeveer tien online contactbijeenkomsten met ZOOM. Ook behartigt de vereniging de belangen van haar leden bij de zorgverzekeraars, de oogartsen, de ocularisten (oogprothesemakers), de ziekenhuizen, huisartsen en bij overheidsinstellingen, zoals het CBR.

MaculaVereniging

Maculadegeneratie is een oogaandoening waardoor het gezichtsvermogen achteruitgaat. De oorzaak is dat een bepaald deel van het netvlies, de macula, minder goed gaat werken. Voor degene met MD en zijn/haar omgeving is het daarom belangrijk te leren omgaan met de beperking van het gezichtsvermogen. De meeste mensen behouden een redelijk perifeer gezichtsvermogen. De MaculaVereniging spreekt daarom ook liever van sociale of maatschappelijke blindheid.

Hoornvlies Patiënten Vereniging

De Hoornvlies Patiënten Vereniging (HPV) is opgericht door betrokken oogartsen, cornea-specialisten en hoornvliespatiënten. De HPV heeft nauwe contacten met alle hoornvliesklinieken en andere partijen in de oogzorgketen. Het doel van de vereniging is: lotgenotencontact, het organiseren van de jaarlijkse Nationale Hoornvliesdag, belangenbehartiging en samenwerking met zorgverzekeraars, politiek, overheid én Corneawerkgroep van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Revalidatiecentra voor mensen met oogproblemen

Visio

Koninklijke Visio is een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, waar iedereen terecht kan met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt revalidatie, advies, zorg, wonen, dagbesteding en onderwijs aan mensen met een visuele en soms ook verstandelijke beperking. Visio biedt (onder andere) psychosociale hulp aan mensen met een oogaandoening. Op diverse locaties zijn er bijeenkomsten voor partners van mensen met een visuele beperking. Want ook partners vinden het vaak prettig om ervaringen te delen en informatie uit te wisselen. Ook is er de pagina Na de diagnose, omgaan met verlies.

Bartiméus

Mensen met een visuele beperking kunnen bij Bartiméus terecht voor dagelijkse ondersteuning of behandeling. Maar ook voor diagnostiek en onderwijs. Ook doen ze veel onderzoek en adviseren ze door het hele land over de nieuwste inzichten. Bartiméus heeft een informatiepagina die ook voor partners bestemd is en gaat over omgaan met levend verlies.

Vragenlijst: hoe gaat het met je?

Watertoedoet.info helpt je duidelijk te maken wat voor jou belangrijk is in jouw leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden.Deze website is een initiatief van de Harteraad, maar is niet alleen gericht op mensen met een hart- of vaataandoening.

Andere nuttige websites

Mentaalvitaal.nl

Mentaal Vitaal is er voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en er zelf mee aan de slag wil. Je vindt er informatie, mentale fitnesstips & oefeningen, online cursussen & therapieën en verwijzing naar hulp. Deze website is voor een brede doelgroep. De meeste tools zijn gratis toegankelijk, sommige tools en therapieën kosten geld.Mentaal Vitaal is een initiatief van het Trimbos instituut.

Snelbeterinjevel.nl

Snelbeterinjevel.nl biedt drie gratis online trainingen aan om te werken aan slaap-, pieker- en stressklachten. Je kunt de trainingen zelfstandig volgen, je krijgt er dus geen begeleiding bij. Een training bestaat uit praktische oefeningen die je kunnen helpen om je klachten te verminderen. Je kiest zelf welke oefeningen je eerst doet, en wanneer je ze doet. Snel beter in je vel is een initiatief van het Trimbos instituut.

Hulp regelen via de gemeente

Regelhulp.nl

Heb je een ziekte of beperking? Of zijn er (gezins)problemen? Dan kun je bij jouw gemeente terecht voor hulp. In veel gemeenten is een Wmo-loket, een (sociaal) wijkteam en/of een jeugdteam. Regelhulp is een website van de Rijksoverheid.