Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij IBD
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij IBD

Psychosociale zorg bij IBD

Informatie voor volwassenen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Wat is het?

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vallen onder de noemer IBD . De ziektes colitis ulcerosa en ziekte van Crohn kunnen naast lichamelijke, ook voor andere klachten zorgen.

Deze informatie gaat over de mogelijke emotionele en sociale problemen als gevolg van je ziekte en over de hulp die je hiervoor kunt krijgen.

Emotionele klachten

Als je vanwege je ziekte veel last hebt van negatieve (pieker) gedachten, gevoelens of emoties dan heb je emotionele klachten. Je kunt bijvoorbeeld verdrietig zijn omdat je bepaalde dingen niet meer kunt. Of je voelt je onzeker, somber, prikkelbaar, boos of machteloos.

‘De onvoorspelbaarheid van mijn ziekte maakt mij erg onzeker. Ik weet nooit wanneer ik weer last krijg.’

Sociale problemen

Daarnaast kan je ziekte gevolgen hebben voor de relaties met de mensen om je heen of hoe zij met je omgaan. Denk hierbij aan je partner, kinderen, familie, vrienden of collega’s. Misschien ga je minder op bezoek bij vrienden, omdat je moe bent of bang dat je onderweg niet op tijd naar een wc kunt of dat je je schaamt dat je heel lang op de wc zit. Als een ziekte negatieve gevolgen heeft voor relaties en contacten, dan noemen we ze sociale problemen.

‘Ik voel mij onzeker om het huis uit te gaan, omdat ik bang ben dat ik niet op tijd een toilet kan vinden.’

‘Mijn ziekte is onzichtbaar en ik word er moe van dat ik steeds aan mensen moet uitleggen dat ik weinig energie heb.’

Psychosociale problemen

Lichaam, emoties en omgeving bepalen samen je gezondheid. Ze beïnvloeden elkaar. Jouw ziekte - maar ook bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen - kan daarom de oorzaak zijn van psychosociale problemen. Psychosociale problemen is de verzamelterm voor emotionele klachten en sociale problemen. We leggen je uit wat je kunt doen als je hier last van hebt.

Voor iedereen anders

Niet iedereen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa krijgt psychosociale problemen, maar het komt regelmatig voor. Uit onderzoek onder mensen met IBD blijkt dat tweederde weleens last heeft van psychosociale klachten. Het is dan ook niet vreemd als je hier last van hebt, je bent zeker niet de enige. Op welk moment iemand klachten ervaart, kan per persoon verschillen. Bijvoorbeeld vlak na de diagnose, tijdens een opvlamming of juist als je ziekte rustiger is (in remissie). Je leest er meer over op de website van Crohn & Colitis NL.

Het is belangrijk hier aandacht voor te hebben en te kijken met wie je hierover kan spreken, bijvoorbeeld met je partner, een familielid of een goede vriend(in). Als dit minder goed lukt dan kun je dit met je (huis-) arts of IBD-verpleegkundige bespreken. Zij kunnen je dan doorverwijzen naar een (medisch) psycholoog of maatschappelijk werker (in het ziekenhuis) of naar een praktijk of coach bij jou in de buurt.