Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij IBD
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij IBD

Psychosociale zorg bij IBD

Informatie voor volwassenen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Wil je meer weten?

NUTTIGE WEBSITES

Crohn & Colitis NLCC logo zonder pay off

De website van Crohn & Colitis NL, de landelijke vereniging van en voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hier vind je naast veel praktische informatie ook een agenda met de activiteiten en themadagen waar je ook andere mensen met IBD kunt ontmoeten.

Vind je het prettig om in contact te komen met anderen die weten waar je het over hebt? Neem dan deel aan:

  • een van onze gespreksgroepen.
  • de besloten Facebookgroep
  • of bel op werkdagen (van 10.00 uur tot 14.30 uur) telefoonnummer: 0348 – 420 780 met een van onze medewerkers van de ervaringsdeskundigenlijn.

Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden (LVPW)JAF CCUVN NewL juni20 152

LVPW is een onafhankelijke beroepsvereniging van en voor psychosociaal zorgaanbieders. Er zijn in Nederland ongeveer 30 psychosociaal therapeuten met specifieke kennis over IBD.

De Landelijke Vereniging Psychosociaal Werkenden is tijdens kantooruren bereikbaar via: 075-6700 492 of per mail via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld hierbij je naam, woonplaats en telefoonnummer. De LVPW verwijst je naar de psychosociaal therapeut met kennis van chronische darmziektes die het dichtst bij jou in de buurt zijn/haar praktijk heeft. Je kunt ook eerst de folder bekijken.

PPEP4Allppep4all

Het PPEP4All programma is een zelfmanagement programma voor mensen met een (chronische) ziekte en/of zijn of haar partner/mantelzorger. Tijdens acht groepssessies leer je om de juiste balans te vinden tussen wat de ziekte van jou als persoon vraagt en hoe jij je leven wilt leiden. Er zijn ook trainers die speciaal opgeleid zijn met IBD-kennis. Kijk op de website van PPEP4All of bel Crohn & colitis NL (0348 432 920).

 

JongPitJongPIT LOGO s 08 1536x487

JongPit is een plek waar jonge mensen van 16 tot 30 jaar met een chronische aandoening elkaar kunnen vinden. Het doel is dat jongeren met een chronische aandoening de regie hebben over hun leven. Dat ze meegenomen worden in beslissingen die over hen gaan.helpt om sterker in je schoenen te staan en de regie te voeren over je eigen leven.

 

ZELFHULPTRAININGEN

Mentaalvitaal.nl

Mentaal Vitaal is er voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en er zelf mee aan de slag wil. Je vindt er:

  • informatie
  • mentale fitness tips & oefeningen
  • online cursussen & therapie
  • verwijzing naar hulp.

Deze website is voor een brede doelgroep. Ook voor mensen zonder een ziekte of beperking. Mentaal Vitaal biedt gratis informatie, tips en oefeningen wanneer je last hebt van angst, piekeren, slaapproblemen, somberheid, stress, verdriet, enzovoort. Er zijn ook specifieke tools te vinden, gericht op bijvoorbeeld stress en angst. De meeste tools zijn gratis , sommige tools en therapieën kosten geld.

Snelbeterinjevel.nl

Snelbeterinjevel.nl biedt drie gratis online trainingen aan die je kunnen helpen bij slaap-, pieker- en stressklachten. Deze trainingen kun je zelf volgen, zonder begeleiding. Een training bestaat uit praktische oefeningen die je kunnen helpen om jouw klacht te verminderen. Je kiest zelf welke oefeningen je doet, en wanneer je ze doet.

 

VRAGENLIJSTEN: HOE GAAT HET MET JOU?

Mijnkwaliteitvanleven.nl

Mijnkwaliteitvanleven.nl is een landelijk initiatief dat laat zien waar goede zorg om draait. Juist nu er veel in de zorg verandert. Door de online vragenlijst in te vullen, breng je in beeld wat voor jou belangrijk is. De vragen gaan over jouw persoonlijke situatie, jouw mogelijkheden en beperkingen. Hoe je jouw gezondheid ervaart en hoe je de zorg en leefomgeving waardeert.Zo breng je voor jezelf in beeld wat goed gaat en wat beter kan.

Mijn Positievegezondheid.nl

Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? Het invullen van de online vragenlijst Positieve Gezondheid helpt je te kiezen en te bespreken wat voor jou belangrijk is aan de hand van zes 'levensgebieden'. Naast de vragenlijst voor volwassenen is er ook een voor jongeren van 16-25 jaar. En voor kinderen is er een eenvoudige vragenlijst.

Watertoedoet.info

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat voor jou belangrijk is in jouw leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Deze website is een initiatief van de Harteraad, maar is niet alleen gericht op mensen met een hart- of vaataandoening.

HULP REGELEN VIA GEMEENTE

Regelhulp.nl

Je kunt bij jouw gemeente terecht voor hulp als je een ziekte of beperking hebt. In veel gemeenten is een WMO-loket, een (sociaal) wijkteam en/of een jeugdteam. Per gemeente is een sociale kaart zichtbaar. Regelhulp.nl geeft advies over het regelen van de juiste hulp of ondersteuning en hoe je om kan gaan met het hebben van een chronische ziekte.

De website Regelhulp.nl is van de Rijksoverheid.

HANDIGE APPS

HogeNood.nu

Met de HogeNood app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone.